Dania wegetariańskie

Carpaccio z buraków z sałatą i serem Roquefort

Carpaccio z buraków z sałatą i serem Roquefort

Składniki

1 godzina 30 minut
1 porcje
Łatwe
  • 3 buraki
  • 100 g sera Roquefort
  • słoik czarnych oliwek
  • rukola lub mix sałatkowy
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

  1. Buraki obieramy i dokładnie obmywamy.
  2. Następnie posypujemy je przyprawami: solą, pieprzem, bazylią i oregano. Zawijamy je w folię aluminiową i wsadzamy tak na blaszce do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut.
  3. Upieczone buraki wyciągamy ostrożnie, zdejmujemy folię i ostudzamy.
  4. Kroimy buraki na cienkie plastry i układamy na talerzu.
  5. Na buraki nakładamy umytą wcześniej rukolę lub mix sałatkowy, pokrojone w plasterki oliwki oraz rozdrobniony ser Roquefort. Całość można polać odrobiną oliwy.

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi

#roquefort #wegetariańskie #carpaccio
Powrót